Üdv Mindenki! Nekem is gondjaim voltak az eduroam-mal, úgyhogy az alábbi megoldást dolgoztam ki.
Alaphelyzet az itt ismertetett, dobálta a gép a tanúsítványt, a hitelesítő adatokat és így a kapcsolatot is. Nálunk a tantermi gépeknek csak wifi kapcsolatuk van, más lehetőség (Ethernet) nincs. Vegyesen laptop és desktopok, utóbbaikban USB WiFi. Oprendszer Win10 32 és 64 bit vegyesen.
Hálókártyáknál letiltva, hogy a gép kikapcsolhatja az eszközt.
Wifi-profil és felhasználó létrehozása:
=======================
A Sulinet Dashboardon létrehoztam egy felhasználót, pl.: terem@iskolanev.sulinet.hu (státusza aktív, jogviszonya pedagógus
)
NIIF Radius CA tanúsítványt egy korábbi CAT-os telepítésből már korábban kiexportáltam a Számítógép-tanúsítványokból, ezt most local adminnal importáltam a gépekre, dupla katt a tanúsítványon, tanúsítvány telepítése: Helyi számítógép, Minden tanúsítvány tárolása ebben a tárolóban: Megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók. Tovább, befejezés, sikeres volt, OK.
Létrehoztam az eduroam WiFi profilt (ahol volt, elfelejttettem a géppel) az alábbi beállításokkal:
Vezérlőpult / Hálózati és megosztási központ / Új kapcsolat / Csatlakozás kézzel vezetéknélküli hálózathoz
Név: eduroam / Bizornság: WPA2-Enterprise / AES / mindkét pipa / Tovább / Kapcsolat beállításainak módosítása
Kapcsolat fül:
Auto. csatlakozás pipálva
További hálózatkeresés pipálva
Kapcsolódás, ha nem teszi közzé a nevét pipálva
Biztonság fül: Biztonság típusa / titkosítás: WPA2-Enterprise / AES
Hitelesítés PEAP
Kiszolgáló identitásának ellenőrzése pipálva
Kapcsolódás a következő kiszolgálóhoz: radius.eduroam.sulinet.hu
Megbízható hitelesítésszolgáltató: csak a NIIF Radius CA pipálva
(némely gép a legfelsőbb és a közbenső szintűbe is betette (vagy a korábbi CAT-os buliból maradt ott), itt mind a kettő NIIF Radius CA-t bepipáltam).
Felhasználó értesítése, ha... kiválasztva
Hitelesítési mód EAP-MSCHAP v2
Konfigurálás: Név, jelszó, tartomány pipa kivéve
Gyors újracsatlakozás engedélyezve pipa, másik kettő nincs pipálva
Hitelesítő adatok megjegyzése... pipálva
Speciális beállítások
802.1X fül
Hitelesítési mód megadása pipálva
Felhasználóhitelesítés kiválasztva
Hitelesítő adatok mentése, megadom azt a felhasználót, amit létrehoztam a Dashboardon. OK.
Egyszeri bejelentkezés nincs pipálva
Ezekkel a beállításokkal addig lehet eljutni, hogy ha belépek egy felhasználóval, akkor kapcsolódhatunk a WiFi-re manuálisan, és túléli a kijelentkezéseket, felhasználóváltásokat, stb., nem bontja le a kapcsolatot, illetve logon screenen is csak manuálisan lehet kapcsolódni a wifire user belépés nélkül (illetve 3-4 gép fellépett magától a 16-ból). Azonban rendszerindításkor nem kapcsolódik (hiába automatikus csatlakozás...), ezért kell a következő lépés, ami még a menet közbeni szétkapcsolódás ellen is véd, ill. újraépíti a kapcsolatot.
Automatikus kapcsolódás beállítása:
======================
Létrehoztam egy kötegfájlt (eduroam.bat), ami ellenőrzi, hogy van-e kapcsolat (primitív módon guglit pingel): ha nincs, megkísérli kiépíteni (sikertelenség esetén 10 mp-enként újra, de ha lassabban kapcsolódna, ezt lehet növelni), ha van kapcsolat, akkor 30 mp-nként ellenőrzi, hogy fennáll-e, ha nincs, újrarakja a certet és kiépíti, ha van, 30 mp múlva tesztel. Írom majd mi az a RunAsRob benne.
A fájl tartalma:
@echo off
REM Kapcsolat ellenőrzése
:test_connect
ping -n 1 google.com && goto ok_connect || goto try_connect
REM Tanúsítvány háttérbeli telepítése és kapcsolat kiépítése
:try_connect
echo connecting
certutil -enterprise -f -v -AddStore "Root" C:\runasrob\eduroam\NIIF_Radius_CA.cer
netsh wlan connect name=eduroam ssid=eduroam
timeout 10
goto test_connect
REM Kapcsolat rendben, fél percenként ellenőrzöm
:ok_connect
echo ok
timeout 30
goto test_connect
Ahhoz, hogy ez még a felhasználó bejelentkezése előtt elinduljon és mindent túlélve fusson, na meg hogy tanúsítványt tudjon telepíteni, system jogú szolgáltatásként kell indítani. Ezzel az is megoldódik, hogy headless fusson, ne legyen látható a cmd ablak (a kimeneteket csak azért írattam ki, hogy még nem serviceként futtatva lássam, hogy bejárja-e a goto-kat megfelelően az egyes szcenáriók szerint, ki lehet venni illetve > nul-ra lehet irányítani az outputot, de eleve nem lesz ablak, szóval mindegy).
Procit se terheli a háttérben, csak a kapcsolódási kísérletekkor van ideiglenesen 30-40 % terhelés 3-4 mp-ig (ugye a hálózati műveletek miatt; ellenőrzéskor és élő kapcsolatnál nincs, csak ha megszakadt volna).
Ehhez én a RunAsRob programot használtam, C: gyökérbe simán RunAsRob mappa.
Először is egy mappába beteszem az eduroam.bat-ot és a NIIF_Radius_CA.cer-t (én ezen a RunAsRob mappán belüli eduroam-ba tettem, hadd legyenek egyben, nyilván ez és a filenevek saját döntés).
Aztán az oprendszernek megfelelő 32/64 bites verziójú RunAsService.exe-t indítom, Install RunAsRob gomb (nekem domain környezetben / Enterprise Win-en pár gépen itt pampogott, hogy üzleti felhasználóknak licenc kell, de simán települt - Start gombot kell nyomin -, a későbbiekben figyelem, ha esetleg nem működne egyszercsak az "üzleti" környezet miatt, akkor más run-as-service progit kell használni, vannak alternatívák). Telepítés után OK, Add Application, betallózom a bat fájlt, OK, Exit, újraindítok.
A logon screen-en már kapcsolódik is az eduroamra a gép (kb. 10 sec), és ez a kapcsolat megmaradt még úgy is, hogy direkt nyüstöltem ezerrel: ki-belépések, több user egyszerre, újraindítás, restart, ki-bekapcs, altatás-ébresztés, felhasználóváltások, 1903-as funkciófrissítés telepítése, sőt azt a direkt ideiglenes local admint amivel csináltam a kapcsolatot és a beállítást még töröltem is, ezt is túlélte. (A többi gépet már nyilván a rendes local adminnal csináltam, ez csak a brutalizálás kedvéért volt).
Egy hétvégét leszakadás nélkül fent volt a tesztlaptop a wifin simán (táveléréssel csesztettem úgy, mint ma a termi gépeket), utána 1 napot (ma) ment munkaidőben ugyanezen a laposon és 16 gépen, ahogy raktam fel őket, és nem volt gond. Ugyanazt a Dashboardos usert használtam mindnél.
Igaz, hogy tantermi, egykapcsolatos gépekre lett kitalálva, de mivel ha bármilyen netkapcsolaton sikeres a ping, kihagyja az eduroam-os szórakozást, ezért feltehető a pl. hordozós laptopokra is. Ahol meg csak eduroam van, ott kapcsolódik arra. Igaz, ha nem kapcsolódik rögtön más wifire, ill. azalatt a 10 sec alatt sem, akkor örökké csak az edura akar, de akkor saját gépekre lehet ennek a batnak a csonkított verzióját tenni, ahol csak indításkor a cert telepítés meg egyszer a kapcsolódási kísérlet megy, vagy valami hasonló...
Megjegyzések:
=========
Aki domaines, vagy saját DNS szervere van, ott nyilván be kell írni a saját DNS szerver címeit (IP maradhat automatikus), mert a WiFi szegmensen nem hirdeti meg a router a megadott DNS kiszolgálókat, csak a Priváton (Publikust meg nem próbáltam, ott nincs DHCP aktiválva, nem is kell). Ja, és IPv6-ot ki szoktam kapcsolni, mert bekavar a DNS-be néha.
Itt még azt is meg lehet csinálni, hogy a beállítások után, de az újraindítás előtt manuálisan kapcsolódok Ekkor még "felhasználói beavatkozást igényel" az eduroam, de Csatlakozás nyomására simán kapcsolódik, majd meg lehet adni a DNS IP címeket még reboot előtt. Ha nyilvános a profil, akkor rögtön felismeri, hogy tartományi hálózatra került, ha Magánhálózat volt, akkor reboot után.
Ezt domain környezetben csináltam meg (de direkt helyileg, mert a takarítás utáni visszarendezéskor amúgy is kellett gépet-kábelt rendezni), de egy tartományon kívüli géppel (win10 1903-as saját tab) is teszteltem, ugyanúgy működött, új usernek, réginek, mindenkinek. Na meg ha nincs kapcsi, nincs GPO sem...
Az eredeti leírás kicsit hosszabb volt, mert terveztem pár domaines műveletet is, de nem volt rájuk szükség (mivel ugye domain és non-domain gépen is ment minden). Ha kell valakinek, majd beírom azt is, miket késztettem elő csak domainhez - bár azon semmi sem múlt.
Remélem nem korai az öröm... 
RunAsRob elérhetősége: https://robotronic.de/runasroben.html
Last edited by EG (2019-08-26 22:09:21)